In 2010 zijn wij in het provinciestadje Kpalimé in Togo een medisch centrum begonnen, waar wij kinderen en ouders en leraren van scholen leren hoe ze kunnen voorkomen dat ze ziek worden. Dat begint met het onderzoeken van kinderen en hun ziektes en gebreken te verhelpen. En vervolgens krijgen ze les in het voorkomen van allerlei ziektes en gebreken.

Tot medio 2017 hebben wij ongeveer 10.000 kinderen onderzocht en behandeld. En we hebben meer dan 25.000 kinderen en hun ouders en onderwijzers  geleerd om hun handen goed te wassen, om hun tanden te poetsen, om zelf kleine ongelukken op te lossen (EHBO), om geen malaria meer te krijgen etc. etc. Op onze website (www.kinderhulp-togo.nl) vertellen we daar alles over. Lees bijvoorbeeld ons jaarverslag 2016-2017.

Medio 2017 zijn wij een partnerschap aangegaan met een groep monniken, de Broeders van St. Jan. Zij zullen in het vervolg de dagelijkse leiding over ons medisch centrum en over onze scholingsprogramma’s op zich nemen. Daarvoor moest wel het centrum worden verplaatst van Kpalimé in het zuiden naar de regio Kara in het noorden. Daar zijn we nu mee bezig. In de loop van 2019 zullen we een nieuw centrum hebben en kunnen we daar verdergaan. Kijk alvast eens op de website van de monniken om te zien wat zij nog meer doen voor de bevolking (https://nl.lumenvalley.org/nederlands/).

Intussen hebben wij met steun van TNO uit Leiden alle gegevens van de 10.000 onderzochte kinderen in de computer laten zetten. Die gegevens worden nu geanalyseerd en de resultaten zullen worden gebruikt om ons werk in Togo nog te verbeteren. En ook worden de gegevens gebruikt voor een groot internationaal onderzoek, gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation, naar het ontwikkelen van methodes om de sterfte en ziekte bij kleine kinderen in de Derde Wereld te verminderen.

Deel dit artikel: