Op onze vergadering van 9 januari hebben we twee interessante presentaties gekregen. De eerste was van een Woerdense ondernemer die ons verslag deed van zijn ervaringen met de organisatie Kiva, die mensen over de hele wereld ondersteunt met microkredieten. Deze ondernemer vond een traditioneel kerstpakket niet meer van deze tijd en besloot werknemers en relaties in plaats daarvan een bon van Kiva te geven. De verrassing was uiteraard groot, maar het enthousiasme werd minstens even groot, toen bleek dat mensen met kleine bedragen geholpen konden worden en ook in staat waren het bedrag met eventuele kleine rente terug te betalen. Hierbij kan men denken aan een vrouw die een bedrag nodig heeft om het assortiment in haar winkeltje uit te breiden.

Het mooie aan deze manier van ondersteunen is dat je zelf als kredietverstrekker actief kiest, wie je ondersteunt. Het Burgercomité bijvoorbeeld richt zich op Afrika, dus wij zullen altijd onze projecten daar uitkiezen. Ook de mensen die de tweede presentatie gaven, zagen perspectieven. Al een aantal jaren ondersteunen we een uitgebreid project in Togo, vaak samen met de St. Bavo in Harmelen. Jouke en Cécile Schat hebben hun activiteiten in het zuiden van Togo beëindigd. De projecten zijn succesvol overgedragen aan de lokale bevolking en aan een congregatie van Franse monniken. In het noorden van Togo ondersteunen zij nu een project van deze monniken (lumenvalley.org/nederlands). We hebben besloten hun aanvraag voor de sanitaire voorzieningen voor de gastenverblijven met € 2000 te honoreren.

Verder hebben besloten een inwoner van Woerden een bijdrage van € 1000 te schenken voor zijn vrijwilligerswerk in Gabon. Hij heeft ruim 30 jaar geleden in Gabon gewerkt en gaat nu voor de tweede keer met Amerikaanse vrienden die als vrijwilligers van het Peace Corps in Gabon hebben gewerkt terug voor herstelwerkzaamheden. In de jaren 70 hebben zij scholen gebouwd, die nu een fikse opknapbeurt nodig hebben.

Deel dit artikel: